Verslaving als geschenk » 2010 » februari » 2

Archive for februari 2nd, 2010

schaamte na het stoppen met een verslaving? wat een onzin, en toch…..

Posted by Dees on februari 02, 2010
Geen rubriek / No Comments

Verslag Werkgroep Buitenveldert, 2.2.2010, A.J.Ernststraat 112, Amsterdam.

Om 20 uur wordt de bijeenkomst geopend, waarbij de nieuweling welkom wordt geheten en ten behoeve van deze de gespreksregels worden voorgelezen. Aansluitend worden de functies van gespreksleider en schriftelijk rapporteur toegedeeld aan twee verschillende deelnemers.

Bij het zoeken naar een gespreksonderwerp vraagt A aandacht voor het onderwerp ‘schaamte’, waarbij hij aandacht vraagt voor de volgende invalshoek:
– het lijkt erop dat veel mensen tijdens de periode waarin zij verslaafd raken en aansluitend ook daadwerkelijk verslaafd zijn, weinig oog hebben voor de indruk die zij maken op hun omgeving. Zodra zij echter pogen hun verslaving te (ver-)stoppen, slaat een merkwaardig soort (valse) schaamte toe en lijken zij de neiging te hebben zich voor alles en iedereen te willen verstoppen en mag vooral de ‘buitenwereld’ niet weten wat zich eigenlijk heeft afgespeeld. Juist dit laatste, dus die ‘verstop-houding’, zou wel eens extra belemmerend kunnen werken ten aanzien van de kansen op echt herstel. Ik kom op dit onderwerp naar aanleiding van een telefoontje van vanmiddag: een jongen van 23 met drugs- en gokproblemen, die overwoog hier in de groep te komen met zijn stiefvader, als een soort ‘bewaker’. Toch gaat hij die confrontatie uit de weg, want hij ‘schaamt’ zich en kiest voorlopig liever een wat meer ‘afgeschermde’ constructie binnen het professionele circuit.
Continue reading…